ZON op GOUDasfalt bijna gereed

Onze ambities op het gebied van duurzaamheid en vernieuwing realiseren we onder andere met het project ‘Zon op GOUDasfalt’, dat voorziet in de plaatsing van zonnepanelen op GOUDasfalt. Deze wekken 100% duurzame energie op. Na de succesvolle uitgifte van de obligaties begin dit jaar en de afgifte van de benodigde vergunningen, is door veel vrijwilligers, bedrijven en sponsors hard gewerkt om in totaal 424 zonnepanelen te installeren voor ZON op GOUDasfalt.

In de eerste fase hebben zij 76 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van ‘het lab’, een gebouw op het terrein. Hiermee wordt inmiddels de eerste stroom opgewekt en terug geleverd aan het net.
In juni is begonnen met de tweede fase van de installatie: de plaatsing van 348 panelen op een zelf ontworpen en zelfgebouwde dakconstructie van spanten op een aantal betonnen keerwanden op het terrein. Hier kwam heel wat ‘ingenieus’ denk- en rekenwerk bij kijken, want voor deze constructie is gebruik gemaakt van stalen onderdelen van lange rolbanen die zijn vrijgekomen uit een Rotterdams kantoorpand: een mooi voorbeeld van duurzaam hergebruik van materialen. De werkzaamheden vorderen gestaag. De laatste zonnepanelen zijn inmiddels geplaatst. Er wordt doorgewerkt om de afwerking van de installatie te voltooien, zodat ook deze panelen daadwerkelijk stroom kunnen leveren.

Sinds april is er week-in-week-uit op donderdag, vrijdag en zaterdag door vrijwilligers gezaagd, geboord, gelast, gesjouwd, gemeten, geschroefd, gepuzzeld en gezwoegd om de zonnepanelen op grote hoogte te installeren. Elke werkdag werden de bouwers ondersteund door andere vrijwilligers die de catering verzorgden, van koffie tot koek, van soepjes tot salades en van broodjes tot biertjes. We zijn enorm trots op de groep van in totaal zo’n 40 vrijwilligers die keihard heeft gewerkt om ZON op GOUDasfalt te realiseren.

(foto: Willem Schouten)