Vuigmakers ‘make trash count’ op Binnenste Buiten-TV

Onlangs bracht duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot, van TV-programma BinnensteBuiten, een bezoek aan Vuigmakers Feiko en Julie op GOUDasfalt. Vuigmakers ‘make trash count’; zij maken van afval duurzame accessoires, zoals riemen van afgedankte fietsbanden en sieraden van bierdoppen.

Versleten fietsbanden zijn er in overvloed als grondstof. Ga maar na: als er een scheurtje in de band zit die niet meer te plakken is, gooien we de hele band weg… We hebben meer fietsen dan mensen in Nederland, en dat dan nog eens keer twee wielen… Dat zijn miljoenen oude banden per jaar!

Sieraden gemaakt van afval
Ook bierdoppen zijn er genoeg. Julie zoekt ze zorgvuldig uit en maakt er hippe, chique of vrolijke oorbellen en halskettingen van. Zo is er voor elke gelegenheid wel een toepasselijk sieraad te vinden.

Uitzending gemist?
Wil je ook zien hoe Feiko en Julie op zoek gaan naar gebruikte materialen en daar een nieuwe functie aan geven, maar heb je de uitzending van BinnensteBuiten vrijdagavond 1 december op NPO 2 gemist? Kijk dan hier de aflevering: ‘Sieraden gemaakt van afval. | BinnensteBuiten (kro-ncrv.nl) online.