Toneelgroep Podium speelt ‘Veel gedoe’ op GOUDasfalt

Toneelgroep PODIUM speelt op 16, 17 en 18 september op GOUDasfalt. Regisseur Aris Bras bewerkte Shakespeare’s theaterstuk ‘Much ado about Nothing’ en noemde het ‘Veel Gedoe’. Een interview met de regisseur.

Aris Bras: “De grote kracht van Shakespeare is dat we in zijn personages elke menselijke emotie herkennen. De thema’s zijn krachtig en tijdloos. Alles zit erin: liefde, schuchterheid, verlegenheid , misleiding, onze dromen en fantasieën, verdriet en verlangens. ‘Veel Gedoe’ is een romantische komedie vol roddel & achterklap, waar betrouwbare mensen elkaar leugens vertellen en het brave meisje voor slet wordt uitgemaakt. Wie kun je nog vertrouwen als niet meer duidelijk is wie de waarheid vertelt en wie kwaad spreekt?”

Jullie spelen op GOUDasfalt. Waarom is dat ?
“Onze laatste voorstelling speelden we in 2019 tijdens Huiskamer van de Stad. Daarna kwam corona en konden we lange tijd niet repeteren. In die periode ontstond het idee om buiten op locatie te gaan spelen. Voorheen speelden we in de kleine zaal van de schouwburg, de theaterzaal van Cultuurhuis Garenspinnerij of in de Agnietenkapel. Het besluit om op GOUDasfalt te spelen is ook genomen omdat we van locatietheater houden. Het is een uitdaging en vraagt totaal andere manier van spelen.”

Wat zijn de uitdagingen van locatietheater?
“Om te beginnen moeten de acteurs veel ‘groter’ spelen en harder praten. De ruimte is veel groter dan onze repetitieruimte. Verder speelt omgevingsgeluid een rol; het geluid draagt anders en er kan zomaar ineens een tractor voorbij komen. Het helpt wel dat we op GOUDasfalt kunnen repeteren. Maar dat niet alleen. Je moet ineens nadenken over stoelen voor het publiek en hoe je de verlichting ophangt. Er moet een evenementenvergunning aangevraagd worden, je moet nadenken over brandveiligheid en er moet iemand zijn met een horecavergunning. Gelukkig worden we in een aantal zaken ondersteund door Jurjen van den Broeck en de verhuurcommissaris van GOUDasfalt.”

Op jullie site staat: de leukste vereniging van Gouda…
“Vanaf 1978 spelen we met veel plezier jaarlijks een grote voorstelling en tussendoor diverse eenakters. Er zijn leden die al meer dan 33 jaar lid zijn! Na elke repetitie op woensdagavond is er een nazit met een drankje en bespreken we bijvoorbeeld hoe onze week is geweest. Dat is net zo belangrijk als het plezier dat we beleven in toneelspelen!”

Speeldata:

  • Vrijdag 16 september om 20.00 uur
  • Zaterdag 17 september om 20.00 uur
  • Zondag 18 september 14.30 uur

Locatie:
Onder het zonnedak op GOUDasfalt

Kaarten zijn te bestellen via de website van Toneelgroep PODIUM.
Kosten € 15,- inclusief gratis consumptie tijdens de pauze.