Tentoonstelling In twee werelden succesvol afgesloten

Van 22 november t/m 7 januari was de fototentoonstelling ‘In Twee Werelden’, over 70 jaar Molukkers in Nederland, te zien op GOUDasfalt. Uit de vele respons en enthousiaste reacties blijkt dat deze geschiedenis voor veel mensen onbekend terrein is en (nog steeds) een gemis in onze geschiedenisboeken. Op zondag 7 januari werden de containerdeuren van de tentoonstelling voor de laatste keer dicht geduwd en gesloten.

In Twee Werelden vertelt het verhaal van de Molukse gemeenschap die sinds 1951 in Nederland woont. De makers van deze tentoonstelling, regisseur Nathalie Toisuta en fotograaf Ed Leatemia, hebben beide een (deels) Molukse achtergrond. Aan de hand van zes thema’s nemen ze de bezoeker mee in ervaringen van verschillende generaties Molukkers.

Verhalen over diversiteit, versmelting en toekomst
In zes zeecontainers worden de verhalen van de Molukkers verteld over o.a. diversiteit, versmelting en toekomst, voorzien van historische beelden en prachtige foto’s. De verhalen staan symbool voor het leven van veel mensen die door dekolonisatie, vluchten of migratie in een ander land en een andere cultuur moeten aarden. Ze vertellen de geschiedenis van opeenvolgende generaties op zoek naar een toekomst in een nieuw land met behoud van de eigen identiteit.

Indrukwekkende Molukken expositie
Maar liefst 900 bezoekers trotseerden de vaak barre weersomstandigheden in de periode van de tentoonstelling en hadden mooie ontmoetingen en bijzondere gesprekken. Veel bezoekers hebben een band met de Molukken via familie, buren of vrienden. In het gastenboek, maar ook op de sociale media, zijn enthousiaste reacties over het belang van deze tentoonstelling gedeeld: ‘Indrukwekkend, genuanceerd, ook veel nieuws gehoord’ en ‘Indrukwekkende Molukken expositie. Niks woke, goed genuanceerd verhaal’.

Speurtocht
Ook voor kinderen was het leuk en leerzaam om de tentoonstelling te bezoeken. Zo kwamen er tijdens de drukke Warme Wintermarkt extra veel kinderen kijken! Voor hen was er een speurtocht waarmee ze een ontdekkingstocht maakten langs de foto’s van de tentoonstelling en letters verzamelden. Alle letters op de goede plek in de woordenbalk vormden samen de oplossing van een puzzel.

Trots
Als GOUDasfalt zijn we trots op de realisatie van deze fototentoonstelling. Trots op het feit dat het verhaal van ‘In Twee Werelden’ naar Gouda kwam en 7 weken op GOUDasfalt mocht staan. Trots op mooie nieuwe contacten binnen de Molukse gemeenschap. En natuurlijk trots op de vrijwilligers die voor en achter de schermen, weer of geen weer, alles op alles zetten om de tentoonstelling tot een succes te maken. We kijken terug op een geslaagd evenement dat inspiratie heeft gegeven voor meer buitenactiviteiten in de wintermaanden.