Heerlijke plek voor buitenactiviteiten

Scoutinggroep Jan van Hoof is al sinds 2017 één van de vaste ‘bewoners’ van GOUDasfalt. In het clubhuis langs de Gouderaksedijk komen kinderen en jongeren iedere week bij elkaar om er samen op uit te gaan, nieuwe dingen te ontdekken en leuke dingen te doen. Het terrein en de omgeving nodigen uit om ook vooral lekker buiten bezig te zijn.

Noah Jacobs, 20 jaar, is al jaren actief bij Scoutinggroep Jan van Hoof. Nadat hij was uitgekeken op voetballen, kwam hij in 2016 via zijn neef bij de scouting terecht. “Toen zaten we nog in het gebouw aan de Nieuwehaven in de binnenstad. Daar hadden we een klein binnentuintje. Hier op GOUDasfalt hebben we een enorme tuin. En daar maken we graag gebruik van!”

Lekker het terrein op
Bij de scouting worden de groepen ingedeeld in zogenaamde ‘speltakken’. Zo zijn er de Bevers van 5 tot 7 jaar, de Welpen van 7 tot 11 jaar, de groep van Verkenners en Gidsen van 11 tot 15 jaar en de Explorers van 15 tot 18 jaar. Noah heeft een paar jaar leidinggegeven aan de Welpen Jongens. “We gaan graag naar buiten, het terrein op. Even lekker dollen en rennen en dan spullen pakken in onze zeecontainers achter op het terrein. We voetballen, zetten op het grasveldje een tent op, leggen knopen, zoeken herfstblaadjes of gaan een schat zoeken in het zand van het stadsstrand.” Uiteraard wordt er gelet op de veiligheid van de kinderen. “Daarom leren we ze allereerst dat ze niet in de buurt mogen komen van het water of mogen klimmen in de Lange Arm. Daarbij nemen we uiteraard ook onze verantwoordelijkheid en letten goed op.”

Van alles te leren en ontdekken
Scouting Jan van Hoof is blij met het Scoutinggebouw op GOUDasfalt. “Het ligt mooi zichtbaar aan het begin van het terrein en is makkelijk te bereiken. Bij mooi weer kunnen we er op uit, bij minder weer blijven we lekker binnen of stoken we een warm kampvuurtje buiten. Dat is ook goed voor de ontwikkeling van de outdoor-kennis!” Naast de wekelijkse bijeenkomsten, is er ruimte voor jaarlijkse activiteiten. Zo is er het Pannenkoekenfestijn voor ouders, familie en vrienden van de kinderen. De laatste keer, op 23 september, was zeer geslaagd. Ook wordt er samen met ouders en oud-leden geklust tijdens NLdoet, een mooie verbindende activiteit. Met Oud & Nieuw is er een oliebollenactie om geld in te zamelen voor materialen en activiteiten. En ieder jaar kijken de kinderen en jongeren uit naar het kamp aan het einde van het jaar. “Dan gaan we per speltak een week kamperen. Voor de jonge groepen is dat ergens in Nederland, voor de ouderen ergens in Europa. Het is altijd een feestje!”

Neem een kijkje en doe mee!
Kinderen en jongeren die belangstelling hebben voor de Scouting, kunnen een kijkje nemen op de website Jan van Hoof of gewoon binnenlopen. Noah: “Ze mogen dan drie keer gratis meedoen en kijken of ze het leuk vinden. Pas daarna hoef je je aan te melden als lid.” Noah weet uit ervaring dat sommige kinderen dat best spannend vinden. “Maar dat is vaak maar eventjes, want scouting is echt voor iedereen en het is hier erg leuk bij Jan van Hoof op GOUDasfalt!”