Het historische pontje GEIN is al ruim 70 jaar oud. Vijf jaar lang heeft ze heen en weer gevaren tussen GOUDasfalt en de stad. Nu ligt ze op de kant. De oude dame, zoals het bootje liefdevol wordt genoemd, heeft een opknapbeurt nodig. Vrijwilligers Cokkie, Jaap en Aad vertellen er vol enthousiasme over.
Cokkie vertelt hoe zij inmiddels al van alles heeft geleerd met het werken aan de GEIN. “Om te beginnen moesten alle mosselen van de onderkant afgeslepen worden en daarna heb ik leren lassen en schuren. Wie had dat gedacht?”, vraagt ze zich lachend af. Maar de GEIN heeft haar meer geleerd dan het klussen alleen. “Het leuke van de GEIN is dat ik mijzelf overwonnen heb, want ik heb hierop ook leren varen. En ik vind het geweldig om te doen. Al die mensen overzetten, met kinderen en honden. Zo gezellig!” Maar nu heeft de GEIN even rust. En Cokkie vindt het heerlijk om regelmatig aan de boot te werken. “Ze staat op zo’n mooi en rustig plekje, vlakbij de Telefoon van de Wind.”
De ijzerwerker en de regelaar
Jaap vormt ook een vrolijke noot in het gezelschap. Hij is graag als ‘maat’ op het pontje om gezellig met de mensen te kunnen kletsen. Van oudsher is Jaap een ijzerwerker in de scheepsbouw. Nu is hij met pensioen. Tsja, wat ga je dan doen? “Terug naar mijn roots en lekker werken aan de boot”, aldus Jaap.
De grote regelaar rondom het varende pontje KORNE, het zusje van de GEIN, is Aad. Hij regelt het rooster van de schippers, de opleiding tot schipper en alles wat daarbij komt kijken. “Als we Aad niet hadden, dan wordt er niet zoveel gevaren”, aldus Cokkie en Jaap. Daarnaast heeft Aad ook veel technische kennis in huis. Hij weet haarfijn te vertellen hoe de boot in elkaar steekt en kent alle onderdelen bij naam. Ook de aanpak van de restauratie van het pontje GEIN heeft hij goed voor ogen.
Ook meewerken?
De restauratie van de GEIN gaat nog wel even duren. Het hele bootje wordt grondig aangepakt en daarbij kunnen Cokkie, Jaap en Aad nog wel wat hulp gebruiken. Het gaat om schuren, lassen en, als dat klaar is, ook weer schilderen. Lijkt het je leuk om mee te doen? Kom eens kijken! Ook nieuwe schippers zijn welkom! Je gaat eerst als maat meevaren, zodat je stap voor stap wordt opgeleid tot schipper. Mocht je de Nederlandse taal nog niet zo goed beheersen, dan is dat geen probleem. Je leert dat gaandeweg. Anderen hebben daar al positieve ervaringen mee opgedaan! Aanmelden kan via vrijwilligers@goudasfalt.nl.