Robin Mulder, vrijwilliger van het eerste uur

Met zijn achtergrond op het gebied van ontwerpen en architectuur sloot Robin Mulder zich lang geleden aan bij de groep ‘gebiedsontwikkeling’. Samen met onder meer architecten, stedenbouwkundigen en landschapsinrichters maakte hij de ontwerpen en plannen voor het toenmalige Koudasfalt-terrein. Met ruimte voor ambachten, horeca, sport, recreatie en maatschappelijke initiatieven. En vooral ruimte voor telkens weer nieuwe, spontane en creatieve invullingen.

“Met deze plannen hebben we alweer zo’n tien jaar geleden de gemeente kunnen overtuigen om het terrein aan te kopen en dit vervolgens aan ons als burgerinitiatief te verhuren”, vertelt Robin enthousiast. Hij is blij dat GOUDasfalt er is gekomen. ”Het is zo leuk om samen met andere vrijwilligers aan iets moois te werken.”

Vergroenen met stoeptegels
Zo zit hij in de ‘muurtjesmetselgroep’. Samen bepalen ze hoe en waar kleine muurtjes van oude stoeptegels gemetseld moeten worden, waardoor een duidelijke structuur op het terrein ontstaat. “Het grappige is dat we met deze muurtjes GOUDasfalt vergroenen. Zo konden we bijvoorbeeld het grasveld aanleggen en ontstonden er groenbakken bij de poot van de Lange arm en elders op het terrein.
We proberen ook opmerkelijke, bijzondere stukjes GOUDasfalt te creëren. In een van de bakken kweken we bijvoorbeeld diverse soorten vijgen. Dit noemen we onze ‘vijgenvrijstaat’. Op een andere plaats wil ik de Venkel-Via gaan uitproberen, door langs een muur venkel te zaaien. En op de Warmoezerij hebben we met stoeptegels de aardbeientoren gebouwd.”

NLdoet op zaterdag 16 maart
“We zijn ook bezig met de leerlingen van het Segment om alle mega bloempotten leeg te maken, zodat we deze weer opnieuw kunnen inplanten”, gaat Robin verder. “Ik zou eigenlijk één keer komen helpen, maar kon het niet laten om nog drie keer te komen om samen met de leerlingen deze klus te klaren. Tijdens de NLdoet-dag op zaterdag 16 maart gaan we de 40 bloempotten weer inplanten en hopen op veel helpende handen!”

Wil je meehelpen met NL Doet? Meld je dan aan via vrijwiilligers@goudasfalt.nl.

Nieuwe en opvallende creaties
Robin heeft volop ideeën voor GOUDasfalt. Zo is hij betrokken bij een groep die plannen maakt voor het gebruik van twee grote oude sluisdeuren die op de kop zijn getikt. Een ander mooi voorbeeld is de watertuin. In de hoek bij de Warmoezerij bleef aldoor water staan, dat met geen mogelijkheid was af te voeren. “Dan kun je maar een ding doen”, volgens Robin, “en dat is het probleem omarmen. We hebben een watertuin ontworpen met echte rivierklei en grote stenen en een natuurlijke beplanting. En dat werkt! De planten doen het goed, het lijkt nu net een rivieroever.”

Park vol verwondering
Robin is een actieve vrijwilliger die in verschillende groepjes zit: van de watervoorzieningsgroep genaamd ‘Groen asfalt en dorstig groen’ en de ‘NLdoet-groep’ tot het huidige gebiedsontwikkeling- en ontwerpteam. Bij het laatste team gaat het om de visie op GOUDasfalt scherp te krijgen en daarvoor nieuwe beelden en schetsen te maken. Het gaat ook heel praktisch over de routing op GOUDasfalt, over hoe het nieuwe omlooppad zou moeten lopen en hoe je dit pad beloopbaar kunt maken.

Hoe Robin GOUDasfalt het liefst ziet? “Ik zie GOUDasfalt vooral als industrieel, landschaps- en voedselpark. Groen én eetbaar. Met een stadsstrand. Een park waar je kunt wandelen en een hoekje kunt zoeken om lekker in het zonnetje of juist in de schaduw te zitten. Een park waar je van de ene verwondering in de andere valt.”