Gekke naambordjes op GOUDasfalt

Soms valt het je ineens op en wordt je aandacht getrokken door een bijzonder beeld op het terrein. Zo valt het oog dit keer op de verschillende naambordjes die her en der op de betonnen wanden hangen, met namen als Tilrood, Brekerzand, Morene, Bestone of Rhyoliet. Waar gaat dit over?

Het is alweer 10 jaar geleden dat de Koudasfaltfabriek haar deuren sloot, maar overblijfselen uit de fabriekstijd zijn gelukkig nog altijd zichtbaar. Deze overblijfselen vertellen het verhaal over de geschiedenis van het terrein, dat GOUDasfalt zoveel mogelijk levend wil houden. Alle industriële kenmerken op het terrein dragen immers bij aan het interessante decor voor activiteiten en evenementen.

Ieder vak z’n eigen naam
Zo dragen de naambordjes ook bij aan het verhaal over de historie van het terrein. Namen als ‘Tilrood’ en ‘Morene’ verwijzen namelijk naar grondstoffen die nodig zijn voor het maken van asfalt. Deze grondstoffen, bestaande uit verschillende soorten gebroken natuursteen, zand en grind, werden opgeslagen tussen de betonnen wanden en in zogenaamde dosseurs. Ieder soort asfalt had een eigen bijzondere samenstelling, bereid met verschillende percentages van die grondstoffen. Via de loopband werden de grondstoffen vanuit de schepen naar de verschillende grondstofvakken getransporteerd.

Educatief tintje
GOUDasfalt wil de unieke namen van de vakken gebruiken voor de verhuur van plekken en locaties die met de originele bordjes zijn aangegeven. Daarnaast wordt er gewerkt aan de aanvulling van de ontbrekende naambordjes. Om zo alle oorspronkelijke namen van de grondstoffen uit de asfalt-productie weer terug te laten komen op het terrein. Iets voor een speurtocht? Dat lijkt ons een leuke manier om het verhaal van de geschiedenis van het terrein over te brengen. Het communicatieteam gaat hiervoor een voorstel maken, en wie weet zijn in het voorjaar alle naamborden weer compleet.