Fototentoonstelling ‘In Twee Werelden’ op GOUDasfalt

‘A picture tells more than 1000 words’. Dat is het motto van drie mooie fototentoonstellingen die deze winter in Gouda en op GOUDasfalt zijn te zien. Zo is er de World Press Photo in de Chocoladefabriek, de Mix van Nederland/Bnadem in museum Gouda en ‘In Twee Werelden’ op GOUDasfalt. Een mooi drieluik dat een bezoek van een breed publiek meer dan waard is.

Vanaf woensdag 22 november tot en met zondag 7 januari 2024 staan de zes containers met daarin de reizende tentoonstelling ‘In Twee Werelden’ op het terrein van GOUDasfalt. In Twee Werelden symboliseert het leven van vele mensen die door dekolonisatie, vluchten of migratie in een ander land en cultuur moeten aarden dan daar waar hun geboortegrond was. Waar liggen dan je roots? En hoe wordt je binnen die mix van culturen een rolmodel dat het leven van de mensen om je heen kan verrijken? Een proces dat vaak generaties duurt en gepaard gaat met veel emoties. In deze tentoonstelling wordt dat prachtig visueel en thematisch verbeeld, onder andere met het vertellen van verhalen.

Molukse gemeenschap
Specifiek gaat het in de tentoonstelling ‘In Twee Werelden’ op GOUDasfalt over de Molukse gemeenschap die sinds 1951 in Nederland woont. Het was de bedoeling dat het tijdelijk zou zijn, maar het werd noodgedwongen permanent. Gouda heeft een band met de Molukse gemeenschap. In 1961 werd er in Moordrecht een wijk gebouwd, waar toen zo’n 1.000 Molukkers kwamen te wonen. Het merendeel daarvan ging naar school of werkte in Gouda.
De curatoren van deze tentoonstelling, documentairemaakster Nathalie Toisuta en fotograaf Ed Leatemia, hebben beiden een deels Molukse achtergrond. Zij hebben aan de hand van zes thema’s een prachtige tentoonstelling gemaakt over diversiteit, versmelting en toekomst.

Gratis entree
Tijdens de openingsdag op maandag 20 november en gedurende de tentoonstelling worden er diverse activiteiten op GOUDasfalt georganiseerd. Houd hiervoor de pers en de website en nieuwsbrief van GOUDasfalt in de gaten. De tentoonstelling is van 22 november t/m 7 januari 2024 gratis te bezoeken van woensdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 uur.

Op de maandag en dinsdag worden groepen en schoolklassen ontvangen. Hiervoor zijn speciale lespakketten gemaakt, voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.