In de herfstmaanden genoten de vrijwilligers van de Warmoezerij weer van de rijke oogst die de tuin gaf. Op vrijdag 29 september stond de tafel volop gevuld met allerlei bijzondere gerechten met groenten en fruit van de eigen Warmoezerij. Vrijwel iedereen had wel iets gemaakt.
Zo waren er hartige flapjes van Frans, bloemen- en kruidenboter, hartige taart met gefermenteerde spitskool van Suzanne, soep van pompoen en tomaat van Marieke, een kruidensalade met 15 soorten wilde planten van Maartje, druiven- en zwarte bessenjam van Hans, een speciale aardappel-koolsalade van Cor en nog veel meer. Het was een gezellige lunch waarbij veel recepten uitgewisseld werden.
Altijd wat te doen
Op de Warmoezerij is het op de vaste momenten op dinsdag- en vrijdagmorgen een gezellige boel. Er is altijd wel wat te doen en je hoeft geen groene vingers te hebben om aan te sluiten. Ook in de herfst- en wintermaanden zijn er klusjes. “In de late zomer en vroege herfst zaaien we bijvoorbeeld wintertarwe en -rogge en de groenbemesters Phacelia en gele mosterd”, vertelt Peter. “Deze groenbemesters zorgen ervoor dat de bodem ook in de winter gezond blijft.”
Door het warme najaar hebben nog heel wat planten een boost gekregen. Het is ongelooflijk hoe snel alle planten in het najaar nog zijn gaan groeien, geeft Hans aan. “Kijk maar naar de paden, die hebben ook een opknapbeurt nodig. Gelukkig hebben we nog verse houtsnippers gekregen, die we weer op de paden aanbrengen. In de winter vraagt de compostering ook aandacht en gaan we de rotsplantentuin uitbreiden.”
Iedereen draagt bij
Wat maakt het nu zo leuk om op de Warmoezerij te tuinieren? Volgens de tuiniers inspireer je elkaar, doe je telkens nieuwe dingen en is er elk seizoen weer wat nieuws te beleven. Zo is de aardbeientoren gebouwd en is voor het eerst prei geteeld, wat heel goed ging. Daar staat tegenover dat er ook weleens wat niet zo goed gaat, zoals de bleekselderij. Peter en Hans vinden het niet zo erg dat een zaaisel niet lukt of planten aangeven dat ze het niet naar hun zin hebben op die plek in de tuin: “Elk seizoen is weer anders. Doordat wij leren van de experimenten, groeit en ontwikkelt de tuin zich ook!”