Drukwerk in eigen beheer

Sinds kort beschikt GOUDasfalt over een eigen drukkerij. Hier bedient vrijwilliger Bert Bergmans de knoppen en maakt hij het drukwerk voor GOUDasfalt en ondernemers. Van folders tot posters en van flyers tot banners, het kan allemaal! Lijkt het jou leuk om te leren hoe dit werkt? Kom dan bij het ‘Drukkerij-team’ en Bert leert jou de fijne kneepjes van het vak!

Hoe komt GOUDasfalt aan een eigen drukkerij? “Dat is een bijzonder verhaal”, legt Bert uit. “Mijn vorige werkgever is het Utrechts Medisch Centrum (UMC). Dat had lange tijd een eigen grafische afdeling voor het drukken van posters, banners, drukwerk en flyers. Ze beschikten over diverse drukwerk-apparaten en printers die geschikt zijn om drukwerk te verzorgen op papier, canvas of ander doek.”

Van Utrecht naar Gouda
Door een verandering van koers, werden de professionele machines op enig moment niet meer gebruikt. “Na een tijdje heb ik eens een balletje opgegooid of het misschien geschonken kon worden aan stichting GOUDasfalt, een niet commerciële organisatie met vele culturele, ambachtelijke en duurzame doelen.” Het management van het UMC was gecharmeerd van ons initiatief en op de hoogte van de activiteiten van GOUDasfalt. Korte tijd daarna werd de beslissing genomen dat een verhuizing van de grafische apparatuur van Utrecht naar Gouda een prachtig idee is.

Prachtige donatie
GOUDasfalt was (en is) uiteraard erg blij met deze gift. Het duurde dan ook niet lang of de ‘verhuismannen’ van GOUDasfalt, vrijwilligers in bezit van eigen busje, vertrokken naar Utrecht om de grote posterprinters, snijapparatuur en andere zware machines op te halen. Inclusief de voorraden cartridges en rollen materiaal, zoals papier en canvas doek. Bert: “Het is echt een prachtige donatie. En gelukkig weet ik hoe het allemaal werkt! Er is al veel gebruik van gemaakt voor het drukken van posters voor GOUDasfalt-evenementen en onze vacatures van vrijwilligers. Binnenkort gaan we er ook de update van de flyers en folders mee printen!”

Welkom bij het grafisch team
De apparatuur komt te staan in het GOUDasfalt-kantoor, dat op dit moment wordt verbouwd. “Daar krijgt het een mooie plek, waar we de apparatuur veilig kunnen gebruiken.” GOUDasfalt wil een eigen ‘Drukkerij-team’ opleiden, met vrijwilligers die onder leiding van Bert het vak gaan leren. “Het is belangrijk dat meer vrijwilligers weten hoe het werkt, zodat er altijd een graficus beschikbaar is.” Er ligt bovendien een mooie relatie met de Ontwerpgroep die bezig is om de toekomstplannen voor het terrein te visualiseren. En ook met het Communicatieteam, dat bezig is met handboeken, posters en flyers.

Bert is super enthousiast! Word jij dat ook als je dit leest? Meld je dan aan bij vrijwilligers@goudasfalt.nl en wie weet word je Berts trainee en maatje!