Crowdfunding Behoud de Lange Arm van start

De Lange Arm, de grote transportband is een gezichtsbepalend icoon voor Gouda en hét verbindende element op het terrein van GOUDasfalt. Dit industriële monument, met bijbehorende trechters en aanvoerband, is in slechte staat en moet dringend opgeknapt worden om het voor GOUDasfalt en Gouda aan de Hollandsche IJssel te behouden. Daarom start nu een crowdfundingsactie. Doel is een bedrag van €8.000 op te halen. Meedoen? Kijk dan op www.voorjebuurt.nl/langearm. Alle beetjes helpen. Samen maken we de stad!

De Lange Arm is niet meer weg te denken van het GOUDasfalt terrein. Uit technisch onderzoek is gebleken dat de constructie in redelijke staat verkeert, maar dat er actie genomen dient te worden om de Lange Arm te conserveren. Voor de restauratie neemt een vrijwilligersgroep van GOUDasfalt veel werk op zich voor het behoud van dit industrieel erfgoed. Maar ook moet een deel door specialisten worden gedaan en is er budget nodig voor materialen.

download flyer

Icoon van industrieel verleden
Het is niet de bedoeling om de installatie weer werkend te krijgen, maar deze te conserveren in de huidige staat. Daarmee zorgen we voor behoud van een ICOON van het industrieel verleden en leveren wij een bijdrage aan het uiterlijk van Gouda en haar plaats aan de Hollandsche IJssel. Waar je ook bent, de Lange Arm herinnert je aan de historie van deze plek.

 

Escher
In 1964 kreeg de firma Escher opdracht van de Asfalt Centrale Gouda tot het leveren van een draaibare arm met een aanvoerband, voor het vullen van de bunkers met zand en grind. Directeur Escher was een neef van de kunstenaar M.C. Escher, die het logo van de firma maakte. Tot de sluiting van Koudasfalt, in 2013, was de Lange Arm volop in bedrijf om grondstoffen vanuit de schepen naar de diverse vakken op het terrein te brengen.

Bij de sloop van de fabriek is veel schade ontstaan, de bedrading is afgeknipt en de besturing van de Lange Arm onklaar gemaakt. De aanvoerband en Arm kunnen niet meer draaien.

De Nederlandsche Stichting voor het Erfgoed van Kranen (NedSEK) heeft in 2015 een rapport opgesteld conform de waarde criteria van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Een van de beoordelingen is: ‘De Arm is dus zeker zeldzaam.’

Doe ook mee
Help jij mee om de Lange Arm te behouden voor Gouda en GOUDasfalt? Kijk dan op www.voorjebuurt.nl/langearm. Alle beetjes helpen. Samen maken we de stad!