Warmoezerij draait op volle toeren

Terwijl Nederland haperend tot stilstand kwam, zijn de ontwikkelingen op de Warmoezerij doorgegaan. Volgens de geldende regels en zo goed en kwaad als het gaat. Zo is de tuin dankzij een recente uitbreiding flink gegroeid. We werken hard om de nieuwe grond gereed te maken voor het zaaien (in volle grond) en het poten begint. Ook is gewerkt aan onze nieuwe kas.

Werkzaamheden
Wat is er allemaal gedaan de afgelopen weken? Er is grond opgebracht waarmee de tuin wel 2x zo groot is geworden. De ‘overtuin’ is omgespit, hier zal een bijen- en vlindertuin verrijzen. De grond is geëgaliseerd en losgemaakt en momenteel wordt gewerkt aan de bemesting van de nieuwe grond. Zo gauw dat klaar is zullen de nieuwe bedden worden uitgezet. De nieuwe tuin krijgt dan echt vorm. Intussen krijgen bestaande planten een nieuw plekje en wordt er veel voorgezaaid in de koude bakken. Kortom, wij liggen op schema voor seizoen 2020.

Muurkas
De shovel met de grond had de hielen nog niet gelicht of de mannen van de bouwploeg stonden klaar. Zij zijn half maart begonnen aan de bouw van onze nieuwe muurkas, die tegen de linker wand van de tuin wordt gebouwd. Afmetingen: 3,50 bij 7,20 meter. Inmiddels is de fundering voor de kas klaar. Helaas hebben we het bouwen van de opbouw vanwege de Coronamaatregelen tijdelijk stil moeten leggen, maar zo gauw het verantwoord is gaat ons bouwteam weer aan de slag.

Ontwerpen
Dankzij de tekeningen van onze tuinarchitect Rini worden de kas en de nieuwe grond straks een doorlopend geheel. De ruimte tussen de kas en het schuurtje zal een pergola krijgen, zodat we in de zomer een theetuin krijgen om te zitten. Zo wordt de tuin niet alleen fijn om in te werken, maar ook om te verblijven!

Wat is een warmoezerij?
In de 19e eeuw vond je overal in de nabijheid van steden groenten- en fruitkwekerijen. Deze zogenaamde warmoezerijen voorzagen de stadsbevolking van verse groenten, en dan niet zozeer de dagelijkse kost maar vooral de wat specialere soorten.

Op GOUDasfalt laten we zien dat je binnen een verstedelijkte omgeving en zelfs op een oud fabrieksterrein nog steeds zo’n gezonde, groene en eetbare omgeving kunt creëren. De basis van de warmoezerij wordt gevormd door een innovatief systeem dat hemelwater opslaat en weer gelijkmatig afstaat aan de bodem.