Een verlaten fabrieksterrein

De afgelopen weken is het terrein van GOUDasfalt steeds meer gaan lijken op het terrein van KOUDasfalt, toen we dat in 2015 ontdekten. Een leeg en verlaten terrein met toen overal relikwieën van een tijdperk dat niet meer terug zal keren. Hier de asfaltmolen, daar de bitumentanks. Het verlaten laboratorium. Als je er rondliep was het alsof je er niet thuishoorde, dat je elk moment gesnapt zou kunnen worden. Als een ontdekkingstocht op verboden terrein.

Zo voelt het nu ook weer een beetje op het terrein. De coronacrisis heeft bijna alles stilgelegd. Het paviljoen De Vrijheid, dat deze lente een nieuwe start zou maken met een vers management. Het strand, waar we nu zeker de eerste gasten zouden ontvangen. De jeugd van de scouting die in het weekeinde hun activiteiten op het terrein hebben. De mensen van Kwintes, ASVZ, de activiteiten van de Brede School, de leerlingstages van praktijkschool Het Segment. Allemaal stopgezet. Ook geen beweging bij Yogabird en de Gymboxx. Zij geven hun lessen nu online.

1,5 meter afstand
De pont die stilligt. Pontschipper Aad, die van de nood een deugd maakt om samen met zijn vrouw Ursula de pont een flinke verfbeurt te geven. Toch gebeurt er hier en daar wel iets.

In de loods van Depot24 wordt door Brian een dikke plank doorgezaagd. Dat wordt vast weer een prachtige tafel. Hij werkt alleen, dus geen gevaar.

In het voormalige schaftlokaal worden door Trees en Annemarie de bestelde verse voedselpakketten van Rechtstreex uitgeleverd. Zij hebben een slim systeem bedacht om dit veilig te doen. Voor mensen die in quarantaine zitten zullen de pakketten zelfs aan huis worden gebracht. Er is een toename van de vraag, alsof mensen juist nu extra gezond willen eten.

In de recent uitgebreide moestuin van de Warmoezerij loopt een man achter een apparaat om de verse grond om te ploegen. Hij heeft genoeg veilige ruimte om zich.

Even verder, aan de oostkant van het terrein komen we Ruud van de Theaterbakkerheij tegen. Hij zit teneergeslagen buiten achter zijn theater een sjekkie te roken. Alle voorstellingen afgelast. Heel veel werk voor niets. Geen inkomsten meer maar wel de lasten die doorlopen. Hoe lang gaat het nog duren?

Evenementen afgelast
Voorlopig zijn alle op GOUDasfalt geplande evenementen onzeker. Een aantal zijn al hard afgelast omdat zij vóór 1 juni 2020 gepland stonden. Voor de evenementen daarna is alles onzeker. De organisatoren proberen van alles te bedenken om nog te kunnen schuiven. Maar alles is onzeker en als er mogelijk in augustus of september weer iets kan dan is de agenda veel te krap om alles wat gepland stond voor dit jaar alsnog te laten plaatsvinden.

Online vergaderen 
Ook de vergaderingen van de diverse onderdelen van GOUDasfalt kunnen niet meer plaatsvinden zoals we gewend zijn. We zien elkaar als postzegel op een beeldscherm. In het begin wat onwennig. Beeld zonder geluid, Jan die opeens weg is, hoor je mij, ja ik zie jou niet. Maar we krijgen er handigheid in. Het lijkt wel of de vergaderingen korter worden. Dat halen we later wel weer in, straks, als alles weer mag.

GOUDasfalt gaat door!
Het zal financieel niet makkelijk worden. Een jaar met veel minder inkomsten dan begroot. De begroting moet aangepast. De broekriem aanhalen. Kijken wat we voor onze ondernemers kunnen doen. Of onze verhuurder, de gemeente, misschien iets kan betekenen. Een ding staat nu al vast: we gaan door, we slepen GOUDasfalt er door met in ons kielzog onze ondernemers. Om straks, als het allemaal voorbij is, met nog meer kracht en enthousiasme aan de toekomst te werken. Voor GOUDasfalt en alles wat daarbij hoort en uiteindelijk voor een mooier en diverser Gouda. Let maar op!

 

Lees ook: GOUDasfalt blijft open met handhaving Corona-maatregelen