Van bootje tot wachtbankje

Het is pas afval als je er echt niets meer van kunt maken. Dat vinden duurzame GOUDasfalt-ondernemers Feiko van Vuigmakers en George van wievanZoetHout. Vaak kun je met een beetje creativiteit iets dat is afgedankt weer een goed tweede leven geven door het te upcyclen naar iets nieuws. Zo werd een afgedankt oud bootje een prachtig nieuw bankje voor de schippers van het GOUDasfalt-pontje.

“Het bootje lag al een tijdje bij onze GOUDasfalt-collega Brian van Depot 24”, vertelt Feiko Withagen van Vuigmakers. “Het was getordeerd en lek en kon niet meer als bootje worden gebruikt.” Bij een grote opruimactie vorig jaar dreigde het bootje in de metaalbak te verdwijnen, maar dat wisten Feiko en zijn Blauwe Loods-collega George te voorkomen. “We zeiden meteen: die willen we hebben, daar kunnen we wat moois van maken!”

Waardering voor de schippers
Feiko en George zagen meteen een tweede leven voor het bootje, en wel als bankje bij het pontje. “Dat wilden we graag maken als blijk van waardering voor de schippers. Ze zijn er altijd, varen door weer en wind en staan klaar als er soms heel veel maar soms ook weinig mensen naar GOUDasfalt komen”, licht Feiko toe. Het bootje moest een ‘wachtbankje’ worden voor de schippers als het rustig is, of voor de bezoekers als het druk is. De mannen gingen dan ook meteen aan de slag. Met een slijptol splitsten ze het bootje over de lengte in tweeën.

Upcycle en recycle
“Van de mooiste helft hebben we het wachtbankje gemaakt dat nu bij de opstapplek voor het pontje staat. Voor de zitting gebruikten we hardhout uit restafval van een producent van straatmeubilair. Het onderstel is gemaakt van hout dat is gebruikt bij Gouda Maakt Toekomst. De dochter van George heeft het onderstel geverfd met restverf. Ze was erg blij dat het roze was!”, lacht Feiko. Al met al was het best een klus, want ieder latje moest op maat worden gezaagd, er zijn er geen twee hetzelfde. “Maar we hebben het graag gedaan! En hopen dat de schippers en bezoekers blij zijn met dit unieke bootbankje!”

De andere helft van het bootje wordt ook nog omgebouwd tot een bankje. Die krijgt een mooi plekje bij de Blauwe Loods of ergens anders op GOUDasfalt.