Historisch tijdschrift Tidinge publiceert over GOUDasfalt

In de ‘Tidinge van Die Goude’ staat dit kwartaal een leuk artikel. Het heet ’Koudasfalt > GOUDasfalt, van asfaltcentrale naar culturele broedplaats’ en staat in de rubriek ‘Ooggetuigen van de Goudse Geschiedenis’. Paul Abels schreef dit stuk over de historische ontwikkeling van een bijzonder stukje Gouda. Tidinge is een rijk geïllustreerd historisch tijdschrift waarin uiteenlopende Goudse historische thema’s worden behandeld.

Paul Abels sprak met twee mensen van wie de ervaringen een historische periode van bijna een eeuw omspannen: Kees Braam, oud-medewerker van Koudasfalt en Werner Trooster, buurman van het terrein en een van de vele enthousiastelingen die het initiatief namen voor GOUDasfalt en het mede vormgeven daarvan.

Ooggetuigen van de Goudse Geschiedenis
Kees van Braam was 36 jaar werkzaam voor Koudasfalt. Als klein jongetje gaat Kees met zijn buurman regelmatig naar het terrein om te helpen bij klusjes. Ze vertelt hij over het asfalteren van kleine voetpaadjes met asfalt uit een kruiwagen. Hij raakt al snel gefascineerd door de productie van het ‘nieuwe zwarte goud’ waarmee de kwaliteit van wegen ingrijpend verbeterd kon worden. En kan daar mooie verhalen over vertellen.

Werner Trooster woont sinds 2008 aan de Gouderaksedijk. Eerst was de asfaltfabriek nog in bedrijf. Asfaltmolens draaien, zwaar vrachtverkeer rijdt op de dijk af en aan en de constante, indringede geur van bitumen. Maar de activiteiten verminderden langzaam, tot het stilviel. Via de initiatiefgroep ‘Gouda Sterk aan den IJssel’ kwam het bericht dat het terrein te koop was aangeboden aan de gemeente. En de rest is geschiedenis…

Lees het leuke verhaal in de Tidinge. De Tidinge is te koop bij de lokale boekhandel.
Meer informatie: Tidinge – Historische Vereniging Die GoudeHistorische Vereniging Die Goude.