Prijsvraag voor watersysteem op GOUDasfalt

GOUDasfalt is op zoek naar ideeën om meer regenwater op te vangen en te verdelen over het groen op het terrein. Waterbeheer is op GOUDasfalt niet gemakkelijk omdat in de bestaande laag asfalt niet mag worden geboord. Daarom nodigt GOUDasfalt met een prijsvraag alle Gouwenaren en mensen uit de omgeving uit om met creatieve oplossingen te komen voor betere wateropslag en gerichte distributie over het terrein.

GOUDasfalt is van en voor de Gouwenaars en de omgeving. Duurzaamheid en creativiteit staan hoog in het vaandel bij de vrijwilligers, de ondernemers, maar ook bij bezoekers van het terrein. Regelmatig bieden mensen ongevraagd creatieve ideeën voor het terrein. Nu draait GOUDasfalt de rollen om en vraagt met een prijsvraag om creatieve oplossingen voor de opvang en verdeling van regenwater.

  • Bedenk een systeem waarmee GOUDasfalt minimaal 60.000 liter regenwater vanaf het zonnedak kan opslaan en op gewenste tijdstippen weer kan verdelen over het terrein.

Prijsvraag wateropvang
GOUDasfalt roept iedereen op om met creatieve oplossingen te komen voor de opvang en verdeling van regenwater. Bedenk jij een systeem waarmee GOUDasfalt minimaal 60.000 liter regenwater vanaf het zonnedak kan opslaan en op gewenste tijdstippen weer kan verdelen over het terrein? Het winnende idee wordt beloond met € 250 en, na realisatie, naamsvermelding op een plaquette.
Voor het systeem geldt een aantal randvoorwaarden, denk aan duurzame materialen en het moet passen bij het industriële karakter van het terrein.

Informatiebijeenkomst op 9 april
Voor belangstellenden wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd op GOUDasfalt op 9 april a.s. om 11.30 uur. Aanmelden kan via prijsvraag@goudasfalt.nl.
Meer informatie en randvoorwaarden: www.goudasfalt.nl/wateropvang. Insturen plan kan tot uiterlijk dinsdag 31 mei 2022.

Liters regenwater
Het terrein van GOUDasfalt is bijna 30.000 m2 groot. Bij elke regenbui valt er een flinke plas water. Stel, er valt 1 mm regen. Dan is dat 1 liter water per m2 grondoppervlak, dus een kleine 30.000 liter op het hele terrein. Nu valt er jaarlijks gemiddeld 700 mm regen. Dat betekent dat het op heel GOUDasfalt gaat over in totaal circa 21 miljoen liter regenwater. Dit water vloeit grotendeels weg naar de Hollandsche IJssel en een deel zakt in de grond of het verdampt. Het grote zonnepanelendak (ruim 600 m2) leent zich uitstekend om het opgevangen regenwater via de bestaande goten-constructie op te slaan.

Droge maanden
In droge perioden wordt er nu water opgepompt vanuit de Hollandsche IJssel en gebracht naar de plekken waar het nodig is. Dit is echter erg arbeidsintensief. GOUDasfalt wil mede daarom de watertoevoer uit de IJssel tot een minimum beperken en meer regenwater opvangen en gebruiken. Dat is niet eenvoudig. In de asfalt ondergrond van het GOUDasfalt-terrein mag niet worden geboord of gegraven. Daardoor zijn er veel obstakels voor de waterleidingen, elektriciteitskabels en riolering.