PFAS afbrekende bacteriën zorgen voor uitbreiding Plantenkracht

Plantenkracht maakt GOUDasfalt groener. Door tachtig jaar asfaltproductie is de bodem onder GOUDasfalt verontreinigd met zware metalen, PAK en minerale olie. In het project Plantenkracht onderzoeken Geofoxx en GOUDasfalt vier jaar lang hoeveel verontreiniging planten kunnen opnemen. Cliënten van ASVZ onderhouden de vakken.

Bekijk filmpje over Plantenkracht op GOUDasfalt en nieuw deelproject Op zoek naar Acidimicrobium A6’.

Per seizoen worden de planten gemaaid en wordt onderzocht hoeveel vervuiling er is opgenomen. Het onderzoek van november 2020 laat zien dat deze planten veel meer chroom en zink wordt opgenomen in vergelijking met gras. Onderzoek van de bodem en het grondwater brengt ook die effecten in beeld. Plantenkracht werkt en het doel is om vanuit de praktijk feitelijk en onderbouwd aan te tonen hoelang het duurt voordat de vervuiling afneemt. De milieudienst ODMH houdt toezicht op het project. GOUDasfalt en Geofoxx wisselen tussentijdse waarnemingen uit met Anke Wijma actief op het Zuiverend Park op De Ceuvel in Amsterdam.

PFAS afbrekende bacteriën ook gevonden op GOUDasfalt?
PFAS zijn niet-natuurlijke stoffen die terecht zijn gekomen in grond, grondwater en op de waterbodem. Het verplaatsen van grond en bagger zorgt nu voor vertragingen in de bouw, want waar komt de grond vandaan en is het schoon genoeg voor hergebruik? De universiteit van Princeton ontdekte dat een bepaalde bacterie een rol speelt bij het oplossen van PFAS. Paul Appeldoorn van Orvion in Stolwijk heeft DNA-analyses van deze bacterie gemaakt en hij vermoedt dat er op GOUDasfalt soortgelijke bacteriën voorkomen.

In het deelproject “Op zoek naar Acidimicrobium A6’ worden de GOUDasfalt grondmonsters verder onderzocht. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vertoonde op een congres van het Uitvoerings-programma Bodem en Ondergrond een filmpje over Plantenkracht op GOUDasfalt en dit deelproject.

Zo draagt GOUDasfalt opnieuw een paar steentjes bij aan de kennis rondom bodemsanering: GOUDasfalt verduurzaamt!