‘koudkunst’ – gehonoreerd cultureel project

GOUDasfalt heeft vele talenten aan boord. Stellan, Frank en Fenna zijn daar een mooi voorbeeld van. Na omzwervingen in andere beroepen en vakgebieden, zijn deze multi talenten (ook) zeer verdienstelijk in de creatieve maakindustrie. Ze hebben hun atelier op GOUDasfalt en werken met staal, siliconen, piepschuim, beton, keramiek en hergebruikte materialen. En sinds de ondernemersvereniging op het terrein operationeel is, zoeken de ondernemers elkaar steeds meer op voor gezamenlijke activiteiten.

Zo kwam Fenna vorig jaar op het idee om met z’n drieën een project voor te bereiden en in te dienen voor de Goudse ‘Subsidie innovatie en ontwikkeling in kunst en cultuur’. Na rijpen, bijslijpen en verbeteren, werd de projectaanvraag ingediend. Onlangs werd hun aanvraag gehonoreerd door de gemeente Gouda. Uiteraard zijn ze daar erg blij mee! Maar er is nu ook een hoop werk te doen om het project in korte tijd vorm te geven.

Out of the Box buitenkunst
Het project behelst een buitenkunst evenement, waarbij lokale, regionale en landelijke kunstenaars, Stellan Aanhane, Frank Penders, Fenna ter Haar, Martijn Baxmeier en Pim Palsgraaf één thema verbeelden in hun eigen artistieke handschrift. Het thema: hoe inspireren de – industriële – installaties en omgeving van GOUDasfalt tot zes grotere of out-of-the-box werken? Met dit gezamenlijk thema zullen de zes kunstenaars elkaar inspireren. Dat kan weer leiden tot een experiment binnen de eigen creatieve werkwijze. Daarbij wordt gezocht naar vernieuwend gebruik en/of combinaties van materialen, technieken en stijlen.

Interactie met het publiek
Het evenement vindt plaats in de buitenlucht op GOUDasfalt, in het weekend van zaterdag 28 en zondag 29 september 2024. De zes kunstenaars zijn dan samen aanwezig. Alle inwoners van Gouda en omgeving worden uitgenodigd om te komen en actief deel te nemen aan het creatie-proces. De kunstenaars gaan in gesprek met het publiek en verwerken hun reactie op de verwondering, bewondering, ontwikkeling of verbijstering van het publiek. Het interactieve karakter van het evenement zorgt voor echt contact tussen publiek en kunstenaars.

Heruitvinden, veranderen en aanpassen
De gezamenlijke beslissing over de werktitel van het project – koudkunst – heeft enige tijd in beslag genomen. Ook dat is onderdeel van het verbindende element van dit project. Stellan, Frank en Fenna zijn het over het volgende dan ook meer dan eens: ieder mens, iedere plek, iedere organisatie moet en kan zich constant heruitvinden, veranderen en aanpassen aan een nieuwe situatie. Kijk maar naar GOUDasfalt, welke Gouwenaar had 10 jaar geleden kunnen bevroeden dat de stinkende asfaltcentrale de creatieve broedplaats zou worden dat GOUDasfalt nu is?

De 6 kunstwerken, inclusief de informatie over het maakproces, blijven op GOUDasfalt van eind september 2024 tot de Atelierdagen in april 2025. Zo kunnen zoveel mogelijk Gouwenaars het komen bewonderen.