GOUDasfalt examenlocatie voor mboRijnland

Een onverwacht leuke vraag van mboRijnland: “Kunnen wij op GOUDasfalt het examen ‘Drone toepassing’ afnemen, dat onderdeel is van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid? Jullie industriële locatie is hiervoor de ideale plek.”

Zo’n verzoek past natuurlijk helemaal binnen de doelstelling van GOUDasfalt om mogelijkheden voor educatie te bieden. En zo gebeurde het dat eind maart zes studenten van mboRijnland zich met hun drone meldden op het terrein.

Verdachte op het terrein
Van hun docenten kregen ze de opdracht: ‘Er is een onbevoegd persoon op het terrein die zich verdacht gedraagt. Spoor deze persoon op!’ De verdachte was uiteraard een ‘acteur’ die door mboRijnland voor het examen werd ingezet. Die deed zijn acteerwerk zo goed dat hij ook opviel bij een vrijwilliger van GOUDasfalt die niet op de hoogte was van het examen. Niet verwonderlijk, want veel GOUDasfalt-vrijwilligers kennen het terrein op hun duimpje en houden de boel goed in de gaten.

Overzicht van boven
Voor de drone examenkandidaten was GOUDasfalt echter een nieuwe, vreemde plek. Hun opdracht was om vanuit de lucht met hun drone snel overzicht te krijgen over het terrein en wie er zich bevindt. Een goede test voor de toekomstige beveiligers, die in de praktijk ook voor dit soort acties komen te staan. De veiligheid voor de overige bezoekers van GOUDasfalt werd overigens gegarandeerd door de examinatoren die, net als bij een rijexamen, de dronebesturing kunnen overnemen als dit noodzakelijk is.

Dubbele behendigheid
Voor het examen werden de leerlingen onder andere beoordeeld op ‘dubbele behendigheid’, waarbij ze tegelijkertijd zowel de drone moeten besturen als de beelden goed interpreteren. Daarnaast moesten ze binnen de beschikbare tijd de juiste verdachte opsporen. Dat is alle studenten gelukt en zij hebben het diploma ontvangen. Mbo-Rijnland is erg enthousiast over de mogelijkheden van het terrein als examen-locatie en wil voor volgende examens weer terugkomen. GOUDasfalt werkt daar uiteraard graag aan mee!