Gouda Maakt Toekomst: Inspiratie voor een duurzamer leven

Op het festival Gouda Maakt Toekomst is van alles te vinden over hoe we met elkaar de toekomst een beetje duurzamer kunnen maken. Muziek, theater, talks, workshops, kunst en innovatieve projecten inspireren bezoekers voor een duurzamer te leven. Afgelopen zondag, 2 juni, vond het festival voor de 3e keer plaats op GOUDasfalt.

Een tevreden Irma Munnike kijkt naar het rondlopende publiek. Een mengeling van oud en jong, waaronder veel kinderen. Samen met een team van 13 mensen is Irma actief geweest in de voorbereiding van het festival. Zij regelden de financiën, de publiciteit en strikte sprekers. Ook vroegen ze de vergunning aan en subsidies van onder andere gemeente Gouda, GoudApot, Jac Bezemerfonds en Stichting het Oude Mannenhuis. Die maken het, samen met donaties in natura, mogelijk dat het evenement ook financieel haalbaar is. En gratis toegankelijk is voor het publiek.

Duurzaam is niet ingewikkeld
Op de dag zelf zorgt het organisatieteam ervoor dat het festival op rolletjes loopt. Irma legt uit dat het festival de bezoekers laagdrempelig wil laten kennismaken met duurzaamheid. Een van de doelen is mensen te laten ervaren dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Dat ook kleine acties die je zelf eenvoudig kunt doen en kleinschalige initiatieven het verschil kunnen maken. Reacties als ‘oh, het is niet zo ingewikkeld’ is wat de organisatie graag wil horen.

In gesprek
Luc van Gastel, kinderwethouder en wethouder Michel Klijmij-van der Laan, met duurzaamheid in zijn portefeuille, gaan de discussie aan met het publiek. Over groene initiatieven in de gemeente Gouda. En ideeën voor nieuwe initiatieven. In dit gesprek wordt ook duidelijk dat regelgeving soms de wens om te verduurzamen in de weg staat. Mooi voorbeeld daarvan is dat het lastig is om op een monument zonnepanelen aan te leggen.

Zelf aan de slag
Ook zijn er diverse workshops waar je zelf aan de slag kunt. Denk bijvoorbeeld aan ‘Lokale klei maakt blij’ van GOUDasfalt ondernemer Fenna ter Haar. Bij de vereniging ‘Techniekproject Gouda’ kun je zelf een insectenhotel maken. En in de workshop van Wilma van Ipenburg zijn kinderen hard aan het werk met het maken van een eigen mini moestuintje. Ingespannen wordt gewerkt om het tuintje zo mooi mogelijk te maken. Bij de Warmoezerij kunnen kinderen zien wat er aan leven in de bodem zit. Een schoolbord vermeldt de soorten beestjes die zijn gesignaleerd.

Groene stek
Het is een gezellige drukte op de markt. Het zonnetje schijnt, lachende gezichten en nieuwsgierige blikken bij de kraampjes met duurzame producten. De vrijwilligers van de Warmoezerij doen goede zaken bij hun kraampje met de verkoop van stekjes uit eigen tuin. Van frambozen tot schildersverdriet en van prikneus tot elfenbloem. Een prachtig en groen initiatief van vrijwilligers van GOUDasfalt dat vlekkeloos aansluit bij Gouda Maakt Toekomst!