Duurzame verbouwing van het Laboratorium

De Bouwploeg van GOUDasfalt is begonnen met de verbouwing van ‘het Lab’, het voormalig laboratorium waar medewerkers van de koudasfaltcentrale vroeger hun producten testten. De ruimte wordt verbouwd tot multifunctionele ruimte en kantoor voor vrijwilligers, ondernemers en bestuur van GOUDasfalt. Duurzaamheid staat voorop, dus recycling van materialen, goede isolatie voor minder energieverbruik en gebruik van regen-spoelwater zijn volledig in de verbouwplannen meegenomen.

Je komt het Laboratorium straks binnen in een nieuwe entreeruimte. Aan de linkerkant ga je naar een multifunctionele en flexibel in te delen verblijfsruimte voor vrijwilligers en ondernemers. “Je moet er koffie kunnen drinken en een broodje eten, maar ook ruimte hebben voor een presentatie, een vergadering of een gezellig gesprek”, legt projectleider Lex Schrijver van het Bouwteam uit. “Dus er komt een zithoek, maar ook flexibel op te stellen tafels en stoelen.” Ga je vanuit de entree naar rechts, dan kom je in de kantoorruimte van GOUDasfalt, met tevens voorzieningen voor vergaderingen van onder andere het bestuur en de ondernemersvereniging. “Beide ruimtes krijgen openslaande deuren naar een nieuw te maken terras aan de achterzijde.”

Toekomstbestendig gebouw
Het Lab wordt tevens voorzien van een extra opslagruimte, voor bijvoorbeeld de extra vergadertafels en -stoelen, en een nieuwe gezamenlijke keuken. En niet te vergeten: een duurzame toiletunit, waar gespoeld gaat worden met regenwater dat op het dak wordt verzameld in een IBC-bak. “De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd”, licht Lex verder toe. “Eerst wordt de buitenkant aangepakt: de bestaande isolatie wordt vervangen, de spouwmuren worden geïsoleerd en de ramen voorzien van HR++-glas. Tevens wordt er een warmtepomp geïnstalleerd.” Daarna wordt eerst het kantoor gebruiksklaar gemaakt, vervolgens de keuken en de toiletten en als laatste de multifunctionele ruimte. “Het is een behoorlijke klus, maar we verwachten dat met deze duurzame ingrepen het Lab eind 2025 helemaal klaar is voor de toekomst!“

Kijk naar de verbouwing van het Lab door de mannen van Bouwploeg: