De klokkenmannen van GOUDasfalt

De werkplaats van klokkenstemmer Gideon Bodden en zijn collega Chardy van Riel beslaat de hele linkerkant van de Metaalloods op het terrein van GOUDasfalt. Het staat er vol met allerlei zware apparatuur en gereedschap. En natuurlijk met klokken, klepels en hamers, want daar draait het allemaal om bij deze klokkenmannen van GOUDasfalt. Hun grote droom? Zelf klokken gieten!

Gideon en ZZP-er Chardy zijn sinds een kleine twee jaar regelmatig in de Metaalloods te vinden om hun unieke vak uit te oefenen. Zij maken en stemmen klokken van klokkenspellen en kerktorens in heel Nederland en daarbuiten. Zo zijn ze op dit moment druk met de restauratie van hamers van de grote klokken van de Goudse Sint-Jan Kerk. De oplettende stadsbewoner heeft vast gemerkt dat deze klok nu even niet luidt.

Beiaardiers
Naast dat Gideon klokkenstemmer is, is hij ook een bekende beiaardier. Zo bespeelt hij elke week de carillons van drie torens in Amsterdam en is hij in de zomermaanden regelmatig te vinden op het carillon van de Sint-Jan. Chardy is gediplomeerd uurwerktechnicus en ook beiaardier. Dat ze beide beiaardier zijn, is wel belangrijk, menen de mannen: “Techniek en muziek maken moeten samengaan om een instrument goed te kunnen stemmen en repareren.”

Oude technieken
Gideon en Chardy gaan voor kwaliteit en werken volgens oude technieken. Met een speciale draaibank kunnen zij klokken stemmen door aan de binnenkant van de klok brons weg te halen. Nu zijn ze bezig met de klokken van de Sint- Jan en met het stemmen van de klokken van een klokkengieter uit Slowakije, die uiteindelijk in een toren in Zwitserland terecht komen. Gideon en Chardy willen dit jaar ook zelf klokken gaan gieten volgens een middeleeuwse methode. Ze gaan daarvoor, samen met een derde collega, stagelopen bij een klokkengieter in Spanje om deze eeuwenoude techniek daarna naar GOUDasfalt te kunnen brengen.

Schouwspel van klokken gieten
De oude gietmethode, waarbij gesmolten brons wordt gegoten in mallen van leem, komt in Nederland niet meer voor omdat het te bewerkelijk is. Maar juist deze techniek geeft de mooist klinkende en versierde klokken. “Wij maken straks klokken met een wauw-klank”, daarvan is Chardy overtuigd.

Om het brons te smelten, moet er een speciale oven komen. “Veel mensen hebben geen idee wat er allemaal voor moois wordt gemaakt in de Metaalloods.” Dus als het aan Gideon en Chardy ligt, mogen geïnteresseerden een kijkje komen nemen als ze later dit jaar zelf klokken gaan gieten. “We zien het al helemaal voor ons: overdag smelten we het brons stap voor stap. Zo rond de schemering gaan we gieten. Dat is een prachtig schouwspel, waar mensen op een veilige afstand naar mogen kijken.”

Fijne werkplaats op GOUDasfalt
Gideon en Chardy zijn enthousiast over de werkplaats op GOUDasfalt. In de Metaalloods zijn ook Stellan en Frank actief. Stellan is kunstenaar en Frank maakt objecten door middel van verfijnde metaaltechnieken. Gideon: “We beïnvloeden elkaar positief en dat is leuk. Ik werk ook wel samen met Brian van Depot24. Soms zijn naast de klokken ook constructies van hout nodig, waaraan Brian weer meewerkt!” De klokkenmakers vinden het ook fijn om naast een bierbrouwerij te werken. “Na een dag hard werken, gaat een biertje er altijd wel in!”