Mooie verhalen van de mannen van bierbrouwerij 1923

Tien jaar geleden begonnen Jeroen, Lelio, Niels en Maarten met het brouwen van bier in een garage in Moordrecht. Zo’n drie jaar geleden waren de enthousiaste bierbrouwers van Brouwerij 1923 daar uit hun jasje gegroeid. En dus verhuisden ze naar de brouwloods op GOUDasfalt, waar ze met succes verder brouwen aan hun ambachtelijke biertjes.

“Hoe we aan de naam Brouwerij 1923 komen?”, herhaalt Maarten Kuijpers de vraag. “Dat gaat terug naar Moordrecht. De oude vierkante watertoren van de Tapijtfabriek aan de Hollandsche IJssel daar is gebouwd in 1923. Dat was de inspiratie voor het jaartal in onze naam.” De bierbrouwers laten zich vaker inspireren door hun omgeving. “Onze bieren en hun namen zijn geïnspireerd op het omringende landschap, de ambachten, de handel en de (bier)geschiedenis van Gouda. Dat maakt onze presentaties bij proeverijen extra leuk, want vanuit ons proeflokaal bij de brouwerij op GOUDasfalt is alles aan te wijzen. Van de Krimpenerwaard, tot de scheepvaart en de historische binnenstad.”

Lokale namen
Die inspiratiebron is ook terug te vinden in de namen van de zes bieren van Brouwerij 1923. Zo is er ‘IJserman’, een stout bier dat verwijst naar steenbakkerijen, veenmannen en turfschippers. De ‘Traveys’ is een tripel bier dat de roerige middeleeuwse historie langs de Hollandse IJssel memoreert. Het witbier ‘Baander’ verwijst naar de naam van de werkers in de touwslagerijen omdat de tarwe in dit bier van dezelfde plek uit Zevenhuizen komt als vroeger het vlas en hennep. ‘Verlaat’ verwijst natuurlijk naar de sluizen waarmee Gouda groot en rijk is geworden. ‘De Vijfde tocht’ is een krachtig, gloedvol bruin bier en heerlijk na een fietstocht door de snijdende wind en regen in de onbeschutte Zuidplaspolder. En dan is het nog ‘Het Goudse Uur’, een lichtvoetig en hartverwarmend blond biertje dat heerlijk smaakt in de namiddag op een terrasje op de markt in de gouden gloed van de lager staande zon.

Kleinschalig en zelf bedacht
De brouwers noemen hun onderneming een nano brouwerij. “We maken bier in kleine hoeveelheden. En alles wat we verkopen, bedenken en maken we zelf”, legt Maarten uit. “Met die kleine hoeveelheid willen we alleen bieren leveren in Gouda en directe omgeving, verderop zijn weer andere prachtige brouwerijen. Daarnaast is het logistiek ook te ingewikkeld.” Dat maakt Brouwerij 1923 op GOUDasfalt een unieke onderneming, die bovendien steeds door blijft ontwikkelen. “Jeroen is onze brouwmeester en bedenkt continu nieuwe recepten. We maken daarbij vooral gebruik van zijn kennis op het gebied van verschillende moutsoorten zoals gerst, spelt, haver en tarwe en hoe dat goed is te combineren.” De juiste combinaties maken is eigenlijk de crux van het bedrijf. “Maar dat gaat niet 1-2-3, een nieuw bier ontwikkelen duurt wel een jaar.”

Kom kijken en proeven
Brouwerij 1923 ontwikkelt zich ook door samenwerking met andere bedrijven op het GOUDasfalt-terrein en de maatschappelijke instelling ASVZ die hier werkt. Daarnaast zijn er Vrienden van de Brouwerij en werven ze ook vrijwilligers om al het werk te kunnen verzetten. Nieuwsgierig geworden? Breng een bezoek aan Brouwerij 1923 en ga vooral zelf kijken, ruiken, proeven en ervaren in Brouwerij 1923. Laat je verrassen en hoor de prachtige verhalen van de vier leukste brouwmannen op GOUDasfalt!

Kijk hier voor meer (contact-)informatie. Kijk voor actuele openingstijden op Facebook of Instagram.