Auto van linnen en suiker te zien bij EXPO GOUDA MAAKT

Lina, de eerste auto van plantaardig materiaal ter wereld, is in de maand juni te zien bij EXPO GOUDA MAAKT. Deze auto is voor 90% gemaakt van suiker en vlaslinnen en past daarmee helemaal bij de Textiel & Garen-maand van de EXPO. De auto is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Tot en met zondag 3 juli is Lina in de weekenden te bewonderen tussen 13:00 – 16:00 uur bij de expositie in de Zeepfabriek. De entree is gratis.

De carrosserie en het plaatwerk van Lina is een combinatie van vlaslinnen en biohars met daartussen bio-plastic van suiker in honingraatvorm. Lina weegt 310 kg, bereikt een maximale snelheid van 85 km/u en is volledig goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Het elektrisch verbruik is gelijk aan 1 liter benzine op 190 km.

Waarom is Lina bij EXPO GOUDA MAAKT?
Eeuwenlang speelde Gouda een belangrijke rol in de handel en bewerking van vlas, één van de vezels die de basis vormen voor touw en textiel. In Gouda werd van de vlasvezels touw gemaakt, maar ook het garen waarvan linnen stof wordt geweven. De Goudse Machinale Garenspinnerij (nu Cultuurhuis Garenspinnerij) was een belangrijke bewerker van vlas tot garens. Garen van vlas is zo sterk dat het in de volksmond ook wel ‘ijzergaren’ wordt genoemd.

Meehelpen met groeiend kunstwerk
Tijdens de Textiel & Garen-maand in juni werkt de Goudse kunstenaar Henrique van Putten samen met bezoekers van EXPO GOUDA MAAKT aan een groeiend kunstwerk en toont Petra Wareman haar gehaakte creaties: van schoenen en tassen tot parasols. Kinderen kunnen hun eigen armbandje draaien of een springtouw maken op de lijnbaan. Ook is er kleding te zien van jutezakken ontworpen door leerlingen van de modeopleiding van het Zadkine college in Rotterdam. Daarnaast is er een mooi voorbeeld van innovatie en duurzaamheid te zien: isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van oude spijkerbroeken.

EXPO GOUDA MAAKT viert het feest van GOUDA750 en is van 6 april t/m 25 september geopend op woensdag t/m zondag van 12:00-18:00u. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie en extra activiteiten op www.expogoudamaakt.nl.

 

Initiatief van GOUDasfalt
EXPO GOUDA MAAKT is het initiatief van een team van enthousiaste vrijwilligers van GOUDasfalt. Zij zetten twee jaar lang hun tijd, kennis en netwerk in om iets moois bij te dragen aan de viering van het 750-jarig bestaan van Gouda.
Dat doen we met de tentoonstelling, evenementen en een educatief programma, bedoeld voor alle Gouwenaars en onze buren. Leidraad is de GOUDasfalt-filosofie: we werken bottom up, creatief, ambitieus en professioneel. Met ruimte voor iedereen die een constructieve bijdrage wil leveren!