Gratis bomen ophalen bij actie Meer Bomen Nu

Wanneer:
11 februari 2023 @ 10:00 – 14:00
2023-02-11T10:00:00+01:00
2023-02-11T14:00:00+01:00
Waar:
GOUDasfalt
Gouderaksedijk 32
Gouda
Kosten:
Gratis
Contact:

Op zaterdag 11 februari is er een gratis bomen ophaalactie op GOUDasfalt. De wethouder Groen & Duurzaamheid, Michel Klijmij- van der Laan, is hierbij in de ochtend aanwezig. De jonge boompjes (berken, elzen, (krul)wilgen en groene en rode kornoelje struiken, zijn tussen de 1,5 en 4 meter hoog. De landelijke actie Meer Bomen Nu redt jonge bomen op plekken waar zij niet volwassen kunnen worden, bijvoorbeeld door de komst van nieuwbouw. Neem een plastic zak mee, want er is geen pot om de kluit. Het aantal boompjes is beperkt, dus op=op.

Hoe verminderen we de CO2 en bevorderen we de biodiversiteit op korte termijn? Het planten van meer bomen is een goede oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om inwoners te helpen aan meer groen in hun directe omgeving.

De landelijke organisatie MeerBomen.nu redt jonge bomen op plekken waar zij niet volwassen kunnen worden, bijvoorbeeld door de komst van nieuwbouw, of op plaatsen waar het gebied open moet blijven. De afgelopen jaren heeft Meerbomen.nu al meer dan een miljoen boompjes een nieuwe kans gegeven. Duizenden vrijwilligers hebben hieraan meegeholpen.

In Gouda is nu in de Spoorzone, in samenwerking met de gemeente, een eerste Meerbomen.nu-project gestart. Vrijwilligers verzamelden op zaterdag 4 februari de jonge bomen in dat gebied, die tijdelijk zijn overgebracht naar GOUDasfalt. Daar worden ze op 11 februari gratis uitgedeeld aan wie ze maar wil hebben. Hier is ook meer parkeergelegenheid. De boompjes kunnen dan verder groeien in buurttuinen, voedselbossen, tuinen van inwoners of bij boeren en tuinders. Zo verhuizen zaailingen en stekken naar een plek waar ze welkom zijn.

GOUDasfalt als tijdelijke bomenhub
GOUDasfalt verleent graag haar medewerking aan dit duurzame initiatief. Het terrein heeft een deel dat nu geschikt is als ‘bomenhub’ en kan de jonge aanplant daar tijdelijk inkuilen. Ook zijn veel GOUDasfalt-vrijwilligers actief betrokken bij zowel het oogsten van de boompjes in de Spoorzone, als het inkuilen en de uitgifte ervan.