Hoe is het actuele weer op GOUDasfalt?

Hoe leuk! GOUDasfalt heeft sinds dit weekend een eigen weerstation. Dus vanaf nu weet je de exacte temperatuur, uit welke hoek de wind waait en hoe goed je je moet insmeren als je een middagje op het stadsstrand komt vertoeven. De actuele weersomstandigheden kun je inzien via www.meteo-gouda.nl/weerstation-goudasfalt.

De plaatsing van het weerstation is mogelijk door een samenwerking tussen bureau Geofoxx, de Weerclub Gouda en GOUDasfalt. Geofoxx start dit voorjaar met het project Plantenkracht; het geplaatste weerstation levert voor het project betrouwbare informatie over o.m. temperatuur, neerslag, verdamping en zonnestraling.

Klimaatverandering
De Weerclub Gouda is blij met een nieuw weerstation op deze plek in Gouda. Weerman en milieu-adviseur Gert Olbertijn: “In de afgelopen jaren merkten we dat er per wijk nogal wat verschillen in temperatuur en neerslag zijn. De klimaatverandering gaat dat waarschijnlijk nog versterken. Dat kan grote gevolgen hebben voor de verschillende wijken.”

Op www.meteo-gouda.nl staat een overzicht van alle digitale weerstations in Gouda. Na GOUDasfalt komt er binnenkort ook een weerstation op het Huis van de Stad. Gert: “Voor een goede spreiding in Gouda zoeken we nog naar een goede locatie voor een weerstation aan de westzijde van de stad.”

Over Plantenkracht
Zoals bekend is de grond op GOUDasfalt vervuild. GOUDasfalt wil kijken of dat anders kan. Bureau Geofoxx onderzoekt daarom of bepaalde planten kunnen bijdragen aan het verminderen van de bodemverontreiniging. Deze natuurlijke vorm van bodemherstel wordt ook wel fytoremidiatie genoemd. Binnenkort wordt hier mee gestart. In overleg met de Omgevingsdienst wordt op verschillende plekken op het terrein het asfalt weggehaald en vervangen door een laagje schone grond en planten. Geofoxx gaat monitoren wat deze planten met de vervuiling doen.