Stadsstrand GOUDasfalt klaar voor zonnige start

Een groot zandstrand en een groene ligweide sieren sinds kort de oevers van de Hollandsche IJssel in Gouda. Op zaterdag 2 juni om 16.00 uur opent burgemeester Milo Schoenmaker samen met kinderburgemeester Romaissa Magouh het publieke stadsstrand aan de Gouderaksedijk.

De vrijwillige medewerkers van de stichting GOUDasfalt hebben dit prachtige stadsstrand en de ligweide met uitzicht op de Veerstal en de binnenstad van Gouda binnen vier weken met man en macht aangelegd.

Bergen verzet
Het gereedkomen van het stadsstrand markeert weer een nieuwe fase in de ontwikkeling van het GOUDasfalt-terrein. Stap voor stap ondergaat het voormalige industrieterrein een gedaanteverwisseling en verandert het in een groene en levendige stadsoever. Voorzitter Herman Ruiter van stichting GOUDasfalt: “We zijn erg trots dat we dit met zoveel vrijwilligers voor elkaar hebben gekregen. Er zijn letterlijk bergen verzet. Nu het strand klaar is voor gebruik, is iedereen uit Gouda en omstreken welkom. Het is een prachtige plek die we graag delen.”

Spelregels
De stichting GOUDasfalt heeft spelregels opgesteld om het strand met elkaar prettig, veilig en schoon te houden. Een daarvan is de afspraak dat je natuurlijk mag picknicken op het strand, maar dat eventuele alcoholische drankjes uitsluitend bij het strandpaviljoen gekocht én genuttigd mogen worden. En uiteraard wordt van de bezoekers gevraagd om het strand altijd liefst nog schoner achter te laten dan ze het hebben aangetroffen.

Het strand is voorlopig van 10.00 tot 22.00 uur geopend van woensdag tot en met zondag. Toegang tot het strand is gratis. Het terrein is goed per fiets en te voet te bereiken. De vrijwilligers van pontje GEIN zullen regelmatig in het weekend de overtocht vanaf De Veerstal naar GOUDasfalt verzorgen (overtocht enkele reis 1 euro, kinderen tot 12 jaar gratis). Raadpleeg de website voor de vaartijden.

Om verkeersoverlast voor de buurt en het terrein tot een minimum te beperken worden alléén auto’s van minder-validen toegelaten. Daarbij mogen auto’s ook niet op de dijk geparkeerd worden.

Wandelpad
In het najaar, na het groeiseizoen, worden de berkenbomen die eerder het Pauzelandschap Potterspoort sierden langs de randen van de IJsseloever in de volle grond gezet. Ook komt er langs de gehele oever een wandelpad. Daarmee wordt de vergroening van dit stuk van de IJsseloever afgerond.

Strandpaviljoen
Naast het publieke stadsstrand ligt strandpaviljoen Rederij de Vrijheid. Dat opent op zaterdag 9 juni voor het eerst de deuren. Ook het paviljoen is van woensdag tot en met zondag geopend.