Gratis bomen op GOUDasfalt bij actie Meer Bomen Nu

Op zaterdag 11 februari van 10 tot 14 uur is er een gratis bomen ophaalactie op GOUDasfalt. Wethouder Groen & Duurzaamheid, Michel Klijmij- van der Laan, is hierbij in de ochtend aanwezig. De gratis jonge boompjes zijn tussen de 1,5 en 4 meter hoog, er zijn berken, elzen, (krul)wilgen en groene en rode kornoelje struiken en stonden in de Spoorzone. De landelijke actie Meer Bomen Nu redt jonge bomen op plekken waar zij niet volwassen kunnen worden, bijvoorbeeld door de komst van nieuwbouw.

Klijmij-van der Laan: “We willen Gouda groener doorgeven aan volgende generaties. Het is belangrijk dat bomen oud kunnen worden in onze stad en daarin past deze Goudse actie op GOUDasfalt van Meer Bomen Nu. Het opnieuw planten van de bomen zorgt voor meer soorten in de omgeving, de zogenoemde biodiversiteit, helpt Gouwenaren aan blijvend groen en zorgt ervoor dat onze stad zich aanpast aan het veranderende klimaat.”

Neem zelf zakken mee
Neem een zak van thuis mee, want er is geen pot om de kluit. Er is een beperkt aantal boompjes, dus op=op.

GOUDasfalt als tijdelijke bomenhub
GOUDasfalt verleent graag haar medewerking aan dit duurzame initiatief. Het terrein heeft een deel dat nu geschikt is als tijdelijke ‘bomenhub’ en kan de jonge aanplant daar inkuilen. Ook zijn veel GOUDasfalt-vrijwilligers actief betrokken bij zowel het oogsten van de boompjes in de Spoorzone, als het inkuilen en de uitgifte ervan.

Achtergrond landelijke actie Meer Bomen Nu
Meer Bomen Nu verzamelt met vrijwilligers de jonge bomen in de Spoorzone en brengt ze tijdelijk naar GOUDasfalt. Daar worden de bomen gratis uitgedeeld aan wie ze maar wil hebben. De jonge bomen gaan bijvoorbeeld naar buurttuinen, voedselbossen, tuinen van inwoners of naar boeren en tuinders in de directe omgeving. Zo verhuizen zaailingen en stekken naar een plek waar zij wel verder kunnen groeien.