4 zones

Vier zones GAGOUDasfalt verdeelt het terrein in vier zones. Deze liggen rondom het centrale plein, dat gebruikt wordt voor evenementen, voorstellingen en markten.

De Lange Arm is het hart van het plein en de blikvanger. Er wordt ruimte vrijgehouden voor een oeververbinding naar de binnenstad.

Kijkend vanuit dit middelpunt zien we:

 

  1. document1Richting Gouderaksedijk. De groene zelling en de rivier. Dit wordt een uitnodigend entreegebied. Daarin het receptiegebouw, een toeristisch overstappunt (TOP) met informatie en fietsenverhuur. De groenstrook aan de dijk wordt breder. De plek van de huidige asfaltoven met schoorsteen vraagt om een vergelijkbaar hoogteaccent. Daar voorzien we een ‘klimhotel’: een eenvoudig hotel voor groepen en gezinnen, met een dakterras om te kunnen genieten van het onovertroffen panorama op Gouda en de Krimpenerwaard. Langs het water en in het groen verhuur van ateliers.
  2. 01-strandRichting de binnenstad. Dit is de meest open plek aan de IJsseloever en bij uitstek geschikt voor een stadsstrand, stadslandbouw (teelt in bakken) en een restaurant annex winkel. Het restaurant serveert producten die op het terrein en elders in de streek worden verbouwd. Aan de loswal komen in verbouwde grindtrechters vijf bijzondere verblijven.
  3. 01-wonenopterein Richting molen ’t Slot. Hier is de grond geschikt voor een klein oeverpark met ruimte voor luxe vormen van stadskamperen (‘stadsglamping’) en een aantal zelfvoorzienende woningen. Langs de oever bevinden zich aanmeerplaatsen voor historische binnenvaartschepen.
  4. Goudasfalt-theaterRichting de Stolwijkersluis. Hier ligt de nadruk op scheepvaart en woonwerkateliers voor ambachtelijke bedrijven, in combinatie met bootreparatie en scheepswerf. Er is een passantenhaven met een gebouw dat ook plaats biedt aan de reddingsbrigade en een kanovereniging.