Betekenisvol Ondernemen: Gedijen in tijden van crisis

Met alle gekheid van de huidige tijd, was ik fijn verrast te ontdekken dat een aantal lokale ondernemingen het de afgelopen paar maanden buitengewoon goed deden. Ze hadden het zo druk, dat ze het nauwelijks konden bijbenen. Rechtstreex bleek zo’n bedrijf te zijn. Ik kende dit Rotterdamse bedrijf al via andere projecten waarmee ik bezig was, maar nu het hier in Gouda zo aansloeg, werd mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd en wilde ik leren hoe de vork in de steel zat. Dat bracht me bij Trees van der Gun, die het afhaalpunt voor Rechtstreex op GOUDasfalt heeft opgezet.

door Hedwig Schipperheijn, filmmaker, fotograaf, avonturier en maker van de docuserie Betekenisvol ondernemen. Het verhaal van Trees en Rechtstreex is de eerste van een serie van 5 mini documentaires

En zo kwam het, dat op een zonnige dag ik Trees daar ontmoette. Ze vertelde me over de ontwikkelingen de afgelopen paar maanden. “We hadden al een groep vaste klanten, maar nu mensen meer tijd kregen doordat ze vanuit huis moesten werken, was die groep meer dan verdubbeld hier op GOUDasfalt. We zijn zelfs tijdelijk twee keer per week open geweest om aan de vraag te kunnen voldoen. En kort daarna zijn er nog twee afhaalpunten geopend, op de kop van de Kleiweg in de stad en aan de Bloemendaalseweg.” Dat was even spannend voor haar. “Ik dacht dat we wel konden gaan sluiten, met onze locatie op GOUDasfalt, maar het ging gewoon door! We zijn nu wel weer eenmaal per week open als afhaalpunt, zoals gebruikelijk was.”

Korte ketens zorgen voor een sterke basis
In het voorbeeld van Rechtstreex hebben zij gekozen samen te werken met een netwerk van regionale boeren. Deze boeren leveren hoge kwaliteit, vaak biologische, producten. Precies dat waar meer mensen nu aandacht aan willen besteden, nu gezondheid en het milieu zo ter sprake komen.

Regionale verbindingskracht
Wat mij betreft is Rechtstreex is een prachtig voorbeeld van Regionomie, een onbekende term wellicht, desalniettemin zeker het benoemen waard. De essentie van regionomie is ‘groeien met de kracht van verbinding’. Je bundelt krachten binnen de regio door met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te blijven aanvullen. Rechtstreex werkt met veeteelt- en landbouwboeren binnen een radius van 50 km van Rotterdam. De boeren krijgen een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Er is transparantie over de prijs naar de consument toe zodat deze precies kan zien waar zijn/haar geld naartoe gaat. En er ontstaat een vorm van ondernemen die sterke zakelijke relaties smeedt en sociale contacten stimuleert doordat de keten zo kort en toegankelijk is. Waardevolle kennisoverdracht zorgt voor een gevoel van betrokkenheid onder de kopers die helpen de ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo wordt de fundering gevormd waarop een bestaan van welzijn voor de lange termijn kan worden gebouwd.

Het Trees-effect
Trees is ondernemend en ecologisch- en sociaal bewust. Daar denkt ze niet over na, dat zit er in en uit zich in haar handelen. Als kind van een groot gezin had ze al snel in de gaten dat als je je niet gehoord maakte, je ondergesneeuwd werd door de rest. Dus, wanneer ze wat gedaan wilde krijgen, moest ze heel effectief zijn om haar doel te kunnen te bereiken. Met als motivatie gezondere en meer smaakvolle streekproducten aan de man brengen, belandde Trees uiteindelijk bij het Rotterdamse bedrijf Rechtstreex. Zij hadden al een heel netwerk van regionale producenten waarop ze kon inhaken. En dankzij haar daadkracht, is Gouda een betekenisvol initiatief rijker.

Impact van het ‘nieuwe’ normaal
Dat Trees twee dagen per week van haar tijd als wijkchef doneert, haar enthousiasme deelt en haar kennis geeft om het Rechtstreex afhaalpunt op GOUDasfalt te runnen, ziet ze zeker niet als heldendaad. Ook de winst die gemaakt wordt, gaat rechtstreeks naar Stichting GOUDasfalt zo dat ook zij verder kunnen groeien. Maar ze doet het ook niet alleen natuurlijk. Medewijkchef Marian en een team van vrijwilligers helpen haar hierbij. Voor Trees is wat ze doet de normaalste zaak van de wereld.

Over de docuserie Betekenisvol ondernemen
Het verhaal van Trees en Rechtstreex is de eerste van een serie van 5 mini documentaires die Hedwig Schipperheijn van iOpener maakte over Betekenisvol Ondernemen. Voor elke aflevering is Hedwig twee weken met de hoofdpersoon/personen op pad geweest. Hedwig: “Wat is dit een bijzondere en dankbare ervaring geweest om zo door meer- en minder bekenden binnen gelaten te worden en te leren over hun drijfveren. Deze serie gaat dus over zes ondernemers die het grotere plaatje van ons aller welzijn ter harte nemen. Ze laten zien dat impact maken bij jezelf begint. En dat wilde ik uitlichten. Ik heb er het thema betekenisvol ondernemen aan gekoppeld en ben met deze inspirerende ondernemers op pad gegaan om te leren wat hun drijft.”

In januari 2021 gaat de serie in première in Cinema Gouda.

 

www.goudasfalt.nl/rechtstreex

www.iopener.io/

 

Kernwaarden van betekenisvol ondernemen
Waarden waarbij ecologische duurzaamheid en sociale cohesie leidend zijn en financiële winst een bijkomstigheid is.

Het grotere plaatje
Bij betekenisvol ondernemen wordt gekeken naar de impact die gemaakt wordt op het gehele proces. Het effect daarvan zijn gezonde werkomstandigheden en een eerlijk loon voor iedereen, een zo klein mogelijke voetafdruk in het productie- en distributieproces, en het vormen van sterke sociale cohesie. Het is duidelijk dat de kosten van het uitputten van de aarde direct impact heeft op toekomstige generaties mensen en dieren. En dienend voor de natuur en elkaar zijn, draagt daarom bij aan het welbevinden van allen.