Geen luid ronkende motor, maar een stille motor heeft de Warmoezerij op GOUDasfalt weer een beetje groener en duurzamer gemaakt. Mede dankzij vrijwilliger Bart Been werd in 2023 met succes subsidie aangevraagd bij het programma ‘De Groene Motor’ voor een aantal maatregelen om de teelt op de Warmoezerij te verbeteren.
Nog niet zo lang geleden werd hij enthousiast gemaakt door kennissen die al een tijdje actief zijn bij GOUDasfalt. Inmiddels is Bart betrokken bij de Warmoezerij, de moestuin van GOUDasfalt, en het vloedbosje. Hij omschrijft zichzelf als een natuur- en plattelandsmens pur sang en heeft werk gedaan voor natuurorganisaties, onderwijs en overheden. Ook heeft hij zich beziggehouden met ruimtelijke ordening. “Qua opleiding ben ik een exotische mix van neerlandicus, accountant en milieukundige”, zo zegt hij zelf.
Winst voor natuur en vrijwilligers
Doordat Bart enige tijd bij Zuid-Hollands Landschap heeft gewerkt, was hij bekend met ‘De Groene Motor’. Dat is een subsidieprogramma van de Provincie Zuid-Holland, dat mede wordt gefinancierd door de Nationale Postcodeloterij. Organisatorisch is het ondergebracht bij Stichting het Zuid-Hollands Landschap. De Groene Motor ondersteunt vrijwilligerswerk in het groen, zodat het meer plezier, zelfstandigheid en professionaliteit oplevert. En vanuit de overtuiging dat vrijwilligerswerk in het groen winst oplevert voor de natuur én voor het welzijn van de vrijwilliger zelf.
Subsidie voor de Warmoezerij
Bart heeft het projectplan voor de subsidieaanvraag bij De Groene Motor voorbereid. Grofweg kwam het plan neer op een aantal maatregelen om de teelt op de Warmoezerij te vergemakkelijken. Ook, en met name, in perioden van droogte. De Warmoezerij is namelijk aangelegd bovenop het bestaande asfalt, met een bijzondere afschermende constructie, een waterreservoir en een leeflaag. Het projectplan voorzag in een aantal stappen om de Warmoezerij verder te professionaliseren.
Verbindend en sociaal
De subsidie van 1.000 euro werd in 2023 toegekend. Daarbij speelde ook het verbindende en sociale aspect van de Warmoezerij een belangrijke rol. Onderdeel van het plan was namelijk de inzet van AZC-bewoners bij de uitvoering, zodat zij tijdens het werk in de Warmoezerij en door de contacten met medewerkers hun taalvaardigheid konden verbeteren. Van het toegekende bedrag zijn verschillende materialen en bodemverbeteraars aangeschaft. De Warmoezerij kweekt daardoor nu ook de insect-aantrekkende beplanting voor de bijentuin bij het vloedbosje. Ook dat zorgt weer voor meer groen en biodiversiteit op GOUDasfalt.
Natuurplan
Het provinciale team van ‘De Groene Motor’ is onlangs zelf komen kijken en complimenteerde GOUDasfalt met wat er allemaal is bereikt. Het team is enthousiast over het maatschappelijke profiel van GOUDasfalt en haar kijk op de natuur. Dat blijkt ook uit het advies dat we meekregen: zorg dat er altijd een paar natuurplannen op de plank liggen die passen binnen de subsidievoorwaarden van De Groene Motor. Stel daarbij een heldere middellange-termijnplanning op voor de vergroening van GOUDasfalt waarin de natuurfilosofie goed naar voren komt. En hou vervolgens de tijden van openstelling van de subsidies goed in de gaten, want wie weet, is er dan weer geld voor een goed en groen plan.
De mix van Bart
Met zijn enthousiasme voor de natuur bewondert Bart de leuke club mensen die op GOUDasfalt actief is. “Maar als natuurmens heb ik wel een beetje moeite met de semi-industriële omgeving. Daarom heb ik mijn inzet uitgebreid naar het Goudse project ‘Stadsakkers’. Hierbij kan ik zelf impact maken bij de voedseltransitie, door dichtbij de stad op biologische wijze voedsel te verbouwen.” Daarbij ziet hij mogelijkheden voor een strategische samenwerking met GOUDasfalt, omdat de projecten complementair aan elkaar zijn. “Daarnaast blijf ik betrokken bij GOUDasfalt. Ik breng mijn ervaring en kennis op het gebied van ruimtelijke ordening graag in bij het team dat momenteel hard werkt aan een goed omgevingsplan.”